Trzecia wyprawa Aleksandra Doby – wspólnie pomóżmy zrealizować plan podróżnika!

23.03.2016

Aleksander Doba, Zwycięzca National Geographic w kategorii Podróżnik roku 2015, który w wieku 68 lat przepłynął kajakiem Atlantyk planuje kolejną wyprawę! Zaprzyjaźniony z naszą Fundacją podróżnik 14 maja podejmie próbę trzeciego w życiu przemierzenia tego oceanu. Wspólnie możemy pomóc mu w realizacji tego ambitnego planu!

Trzecia wyprawa Pana Aleksandra jest konsekwencją wcześniej ustalonego planu - przepłynięcia Atlantyku w 3 odcinkach: najwęższym, najszerszym i północnym (z kontynentu na kontynent!). Ten ostatni odcinek zamierza teraz pokonać. Jeśli to zrealizuje, będzie pierwszym Polakiem i pierwszym człowiekiem w historii, który tego dokona! Wyprawa ma być samodzielna, samotna, bez pomocy z zewnątrz, a podróżnik używać będzie wyłącznie siły własnych mięśni.

Aleksander Doba niezmiennie pokazuje nam, że wszystko jest możliwe i zależy tylko od tego, jak bardzo tego pragniemy. Tym samym jest inspiracją dla wielu młodych i starszych ludzi w Polsce i na świecie. Mimo wieku (w tym roku skończy 70 lat) oraz niedosłuchu udowadnia, że marzenia są największą siłą napędową.

„Jak ktoś sam niesie kajak, pomogę” - powiedział kiedyś 70-letni podróżnik. A dziś my zachęcamy Was do pomocy Panu Aleksandrowi, by mógł zrealizować swój plan. Wsparcie możecie zaoferować tutaj: https://polakpotrafi.pl/projekt/3-wyprawa-olka-doby/aktualnosc/7163 Celem jest uzbieranie 50 000 złotych, które pozwolą na zakupienie niezbędnych sprzętów, by przeżyć tę wyprawę bezpiecznie i z wodą pitną na pokładzie kajaka. Akcja trwa zbierania funduszy trwa do 4.04.2016 r.  Jeśli uda się zebrać 120 % - dzięki wsparciu podróżnik będzie mógł zakupić drugi telefon satelitarny, rakiety spadochronowe, dodatkowe dryfkotwy i pochodnie sygnalizacyjne! 140 % - pozwoli Panu Aleksandrowi martwić się o pokrycie kosztów spedycyjnych kajaka i całego sprzętu do Ameryki oraz, po szczęśliwym dopłynięciu, z Lizbony do Polski.

Trzymamy gorąco kciuki za powodzenie zbiórki oraz sukces wyprawy i zachęcamy do wspierania Pana Aleksandra w jego marzeniach!

Zapraszamy także do lektury naszego wywiadu z podróżnikiem, gdzie otwarcie opowiada o swoim ubytku słuchu oraz o tym, czy nosi aparaty podczas wypraw. aktualnosci/45-wywiad-z-a-doba