35-lecie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

13.06.2016

11 czerwca w Akademii Polonijnej w Częstochowie odbyły się obchody 35-lecia Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Fundacja GEERS Dobry Słuch, jako partner PSD, była obecna na tym wydarzeniu.

Fundacja GEERS Dobry Słuch współpracuje z Polskim Stowarzyszeniem Diabetyków od ponad roku wspólnie popularyzując profilaktykę słuchu wśród osób z cukrzycą. Przez ten czas pomogliśmy wielu osobom. Wspólnie organizowane darmowe testy słuchu pozwalają diagnozować szumy uszne i problemy z tym zmysłem wśród diabetyków. Problem niedosłuchu dotyczy bowiem głównie osób po 60 roku życia, jednak bardzo często i niezależnie od wieku, niedosłuch jest powikłaniem cukrzycy typu 2.

Z okazji 35-lecia Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków odbyła się uroczysta gala oraz wykłady edukacyjne dla pacjentów. W imieniu Fundacji wystąpił dr Awad Chehade z wykładem na temat współwystępowania niedosłuchu przy cukrzycy typu 2. Prawdopodobieństwo problemów ze słuchem jest znacznie większe u diabetyków niż u osób zdrowych. Wszystko to z faktu, że wysoki poziom glukozy we krwi uszkadza drobne naczynia krwionośne w ślimaku ucha, a tym samym powoduje problemy ze słyszeniem.
W ciągu ostatnich 35 lat i sytuacja diabetyków oraz leczenia cukrzycy na pewno bardzo się zmieniły. Musimy jednak dalej edukować osoby w grupie ryzyka. Działania zwiększające świadomość choroby, jej przebiegu, objawów i leczenia, a także bardzo groźnych powikłań, takich jak niedosłuch są dalej niezbędne. Z okazji 35-lecia istnienia dziękujemy Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków za owocną współpracę.